In de zomer van 2011 heb ik besloten dit arbeidsdeskundig adviesbureau op te zetten. Ik had een leuke baan als staflid bij een grote arbodienst 365-ArboNed, maar de behoefte om zelf te gaan ondernemen was groot. Door mijn ervaring, kennis, netwerk, maar vooral enthousiasme was de start direct een succes. Vanaf de eerste dag heb ik mij bezig kunnen houden met hele leuke opdrachten voor arbodiensten, verzekeraars, advocaten, werkgevers, werknemers en het UWV.

Van jeugdhulpverlener tot zelfstandig arbeidsdeskundige
Ik ben mijn carrière begonnen als jeugdhulpverlener. Als coach begeleidde ik gezinnen waarover zorgen bestonden ten aanzien van de opvoeding van de kinderen. Dit was een zeer leerzame tijd.  De werkdruk binnen de organisatie was groot en de organisatie had moeite om hiermee om te gaan. Dit thema interesseerde mij en ik ging de “arbo” portefeuille in de ondernemingsraad vervullen. Zo kwam ik in aanraking met het thema welzijn en werk. Dit thema is mij sindsdien bezig blijven houden. Ik startte als trainee arbeidsdeskundige bij een detacheringsbedrijf. Ik werkte voornamelijk bij de uitvoeringsinstanties en kon het vak van arbeidsdeskundige eigen maken. Daarna kon ik de overstap maken naar een re-integratie bedrijf om het vak ook vanuit die situatie te leren kennen.

Staflid arbeidsdeskundige
Bij mijn laatste werkgever heb ik mij uitgebreid kunnen bekwamen in de advisering aan werkgevers en werknemers in de eerste twee jaar van de ziekteperiode. Na drie jaar en heel veel adviestrajecten kon ik als staflid aan de slag. Ik werd verantwoordelijk voor de kwaliteit van de 35 arbeidsdeskundigen en was sparringpartner voor directie en sales. Dit was een tijd waarin ik het ondernemen heb kunnen leren. Ik ontwikkelde met de stafleden van andere disciplines alle nieuwe arbeidsdeskundige diensten en was betrokken bij een groot aantal andere diensten van 365-ArboNed. Ik ben al die tijd ook als uitvoerend arbeidsdeskundige werkzaam gebleven en haalde daar ook veel van mijn werkplezier uit.

Wilt u meer over mijn arbeidsverleden weten kijk dan op:

View Jaap van der Zwan's profile on LinkedIn